avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... inscriere la masa credala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

inscriere la masa credala

Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere de inscriere la masa credala intr-un proces de declararea falimentului.
Sotia mea nefiind neplatita de mai multe luni - este vorba de concediu prenatal, postnatal si prima de nastere.
Care este termenul de depunere a acestei cereri?
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 16:58, 14 Septembrie 2012
Legea nr. 85/2006 prevede:
Art. 61. -(1) În urma deschiderii procedurii, administratorul judiciar va trimite o notificare tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art. 28 alin. (1) lit. c) ori, după caz, în condiţiile art. 32 alin. (2), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori altor registre unde debitorul este înmatriculat/înregistrat, pentru efectuarea menţiunii.
(2) Dacă creditorii cu sediul sau cu domiciliul în străinătate au reprezentanţi în ţară, notificarea va fi trimisă acestora din urmă.
(3) Notificarea prevăzută la alin. (1) se realizează conform prevederilor Codului de procedură civilă şi se va publica, totodată, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă.
Art. 62. -(1) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii, pronunţată ca urmare a cererii formulate de debitor, în condiţiile art. 32 alin. (1), precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depăşi 10 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora;
b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, care va fi de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii, precum şi cerinţele pentru ca o creanţă înregistrată să fie considerată valabilă;
c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe, care nu va depăşi 30 de zile pentru procedura generală sau, respectiv, 15 zile, în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului prevăzut la lit. b);
d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor, care nu va depăşi 30 de zile în cazul procedurii generale şi, respectiv, 15 zile în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului corespunzător fiecărei proceduri, prevăzut la lit. c);
e) locul, data şi ora primei şedinţe a adunării generale a creditorilor, care va avea loc în maximum 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la lit. c).
(2) În funcţie de circumstanţele cauzei şi pentru motive temeinice, judecătorul-sindic va putea hotărî o majorare a termenelor prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) cu maximum 30, 15, respectiv 15 zile.
Art. 63. - Dacă debitorul are bunuri supuse transcripţiei, inscripţiei sau înregistrării în registrele de publicitate, administratorul judiciar/lichidatorul va trimite instanţelor, autorităţilor ori instituţiilor care ţin aceste registre o copie de pe sentinţa de deschidere a procedurii, spre a se face menţiune.
Art. 64. -(1) Cu excepţia salariaţilor ale căror creanţe vor fi înregistrate de administratorul judiciar conform evidenţelor contabile, toţi ceilalţi creditori, ale căror creanţe sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în sentinţa de deschidere a procedurii; cererile de creanţe vor fi înregistrate într-un registru, care se va păstra la grefa tribunalului.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică, în mod corespunzător, titularilor de acţiuni la purtător.
(3) Cererea de admitere a creanţelor trebuie făcută chiar dacă acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.
(4) Creanţele nescadente sau sub condiţie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credală şi vor fi îndreptăţite să participe la distribuiri de sume în măsura îngăduită de prezenta lege.
(5) Sunt considerate sub condiţie şi acele creanţe care pot fi valorificate împotriva debitorului numai după executarea unui codebitor principal.
Art. 65. -(1) Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datorată, temeiul creanţei, precum şi menţiuni cu privire la eventualele drepturi de preferinţă sau garanţii.
(2) La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii.
(3) Posesorii de titluri de valoare la ordin sau la purtător pot solicita administratorului judiciar restituirea titlurilor originale şi păstrarea la dosar a unor copii certificate de acesta. Administratorul judiciar va face menţiunea pe original despre prezentarea acestora. Originalele vor fi prezentate din nou la orice repartiţie de sume între creditori, precum şi la exercitarea votului în adunarea generală a creditorilor.
Art. 66. -(1) Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare prevăzute de prezenta lege, cu excepţia creanţelor constatate prin titluri executorii.
(2) Nu sunt supuse acestei proceduri creanţele bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute de legi speciale.
(3) Toate creanţele prezentate pentru a fi admise şi înregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile şi corecte dacă nu sunt contestate de către debitor, administratorul judiciar sau creditori.
Art. 67. -(1) Administratorul judiciar va proceda de îndată la verificarea fiecărei cereri şi a documentelor depuse şi va efectua o cercetare amănunţită pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.
(2) În vederea îndeplinirii atribuţiei prevăzute la alin. (1), administratorul judiciar va putea solicita explicaţii de la debitor, va putea să poarte discuţii cu fiecare creditor, solicitându-i, dacă consideră necesar, informaţii şi documente suplimentare.
Art. 68. - Creanţele negarantate şi părţile negarantate ale creanţelor garantate care nu sunt scadente la data înregistrării cererii de admitere vor fi înscrise în tabelul de creanţe cu întreaga lor valoare, însă, în cursul falimentului, orice distribuire de sumă pentru astfel de creanţe se va face cu respectarea dispoziţiilor art. 125.
Art. 69. -(1) Creanţele constând în obligaţii care nu au fost calculate în valoare monetară sau a căror valoare este supusă modificării vor fi calculate de către administratorul judiciar/lichidator şi înscrise în tabelul de creanţe cu valoarea nominală pe care o aveau la data deschiderii procedurii. Judecătorul-sindic va decide asupra oricărei contestaţii împotriva calculului făcut de administrator pentru astfel de creanţe.
(2) Creanţele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României existent la data deschiderii procedurii.
;)
Citatul din legea 85/2006 este corect , practic va sfatuiesc sa luati legatura cu administratorul judiciar / lichidatorul si sa va convingeti daca creanta dvs este trecuta in tabelul preliminar
Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un model de cerere de inscriere in masa credala aferent cazului sotiei mele.

Am gasit asta pe net insa nu stiu daca e corect:

Tribunalul _________

Secţia _________

Dosar nr. _______

Termen la data de ________

Domnule Preşedinte,

Subsemnatul/subscrisa _________, domiciliat în _________ /cu sediul în _________, înmatriculată în registrul comerţului/registrul persoanelor juridice sub nr. _________, codul unic de înregistrare _________, contul bancar _________, prin reprezentant legal _________, în calitate de creditor, formulez prezenta

Cerere de admitere a creanţei

prin care solicit înscrierea la masa credală a debitoarei _________ cu suma de _________, reprezentând _________

Motivele cererii sunt următoarele:

Motivele de fapt: _________

Temeiul de drept: Îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 78 şi ale art. 79 din Legea nr. 64/1995, republicată.

Probe: În dovedire, solicit următoarele probe: _________

Anexez: următoarele înscrisuri: _________, chitanţă privind plata taxei judiciare de timbru în valoare de ______ lei, precum şi timbrul judiciar de ______ lei.


Semnătura,

___________



Domnului Preşedinte al Tribunalului ______________


Salariatii nu trebuie sa depuna cerere de admitere a creantei conform legii acestea vor fi inscrise automat de catre lichidator pe baza evidentelor contabile . Mergeti la tribunal si cereti dosarul de la arhiva , vedeti ce lichidator a fost numit , adresa , tel , fax , e-mail etc , data adunarii creditorilor si locul ...
Daca nu sunteti inscris in tabelul preliminar de creante cereti lichidatorului sa va inscrie
Da modelul de cerere este bun , puteti sa anexati contractul individual de munca
As avea si eu o intrebare: se poate inscrie o creanta fiscalaa cu niste impozite pe masa credala, daca dosarul de insolventa se afla pe rolul tribunalului de aproximativ 4 ani si jumatate? mentionez ca primaria creditoare primit din partea lichidatorului o cerere pentru comunicarea cuantumului impozitelor, insa dupa comunicarea deciziei de impunere, acesta a contestat actele administrative emise, in prezent fiind deschis dosar pe rolul tribunalului pentru solutionarea contestatiei.

Se mai poate in prezent depune cerere pentru inscrierea crentelor fiscale la masa credala? si daca da, care ar fi primii pasi? trebuie facuta si o cerere in acelasi dosar in care este deschisa procedura insolventei in contradictoriu cu celalalt creditor?

Daca spre exemplu depunem cerere la lichidator pentru inscrierea crentelor la masa credala si acesta refuza, ce demersuri ar trebui sa facem in continuare?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator

Alte discuții în legătură

Masa credala Andrei T Andrei T la societate debitoare care se afla sub incidenta legii 85/2006 ce procedura trebuie urmata sa ma inscriu la masa credala? sau mai exact ce pasi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Creditorul care a declansat procedura insolventei se mai inscrie la masa credala? Cristianna Cristianna Buna ziua!Am declansat deschiderea insolventei in cazul unui debitor care ne datora o suma de bani.Ne vom inscrie din nou la masa creditorilor,adica vom face ... (vezi toată discuția)
Cerere masa credala prin administrator special caprice caprice Buna ziua ma ajutati va rog cu un model de cerere de incriere prin administrator special la masa credala a unei societati comerciale? Multumesc (vezi toată discuția)